_________________________________________________

_________________________________________________

torstai 12. helmikuuta 2015

Stage 13. Diema - Bambara

Aamu kuluu mukavasti, kun eri tiimit tuo lahjoituksiaan paikalle ja rallin väki pystyttää radioasemaa naisille. Se ei tule afrikkalaiseen tapaan valmiiksi, kun osat on hävinneet matkalla.. Nyt radio taitaa jo toimia, kun akut ja muut puuttuvat osat on saatu Diemaan.

La femme anglais - Pam Young Diemassa. 

Suomalaisilla on lääkkeitä, koulutarvikkeita ja meillä tietokoneita. Niillä saadaan ainakin neljään kouluun tietokoneopetus. Matkan tarkoitus alkaa konkretisoitua kivalla tavalla. Tämä avustus-harjoittelu ei ole lainkaan hullumpaa touhua. Ennemmin näin, kuin jonkin 70% potista kuluttavan megajärjestön kautta!

Dieman keskusta

AK47-tyyppi, mihin törmätään vielä myöhemmin autokauppojen muodossa :)


Päivän pätkä on off-road Bambaran luonnonpuistoon. Ei pitäisi olla lainkaan paha siirtymä ja muutoinkin on jo loppusuoran tuntua ajamisessa. Pätkän ongelma on 2m maksimikorkeus ja Pajero on korkeampi.. Reitti seurailee vanhaa orja-tietä. Tällä alueella on kulkenut orjia satamaan. On ajatuksia herättävää istua puun juurella, mikä on varmaan ollut siellä jo aikana jolloin sen varjossa on istuskellut orjia.. Puut ovat valtavia. Toinen ajatuksia ja keskustelua herättävä asia on itse puut. Ilmeisesti Ebola on nyt levinnyt tällaisesta puusta sisällä leikkineeseen lapseen. Eli ei kannata isommin käpälöidä puita. Kilpaluokalle Slobo on keksinyt taskin ottaa itsestään kuva puun sisällä :) Sopii kuvaan..Hiukan tämän jälkeen alkaa Jeep temppuilla ja sammuilla taas. Sitä odotellessa pidetään pieni piknik safari-tyyliin. Tämä alkaa etäisesti muistuttaa lomaa :) Kun päästään taas matkaan väistellään taas puita ja koitetaan pysyä kiemurtelevalla uralla. Ei ihan onnistunut ja Pajeron Saharassa lauennut kattoteline jää puunoksaan ja Pajero on nyt alle sen vaaditun kahden metrin rajan.. Ei noita lisävaloja oltaisi enää tarvittukaan. Nalle pelastetaan talteen ja romut siivotaan pois. Nalle on kokenut kovia.. lunta, sadetta, hiekkaa, tomua, piikkejä ja nyt 50 km/h törmäys puuhun :)

Ennen leiriä Jeepistä nähdään metsäpalo. Ei siinä mitään ja jatketaan leiriin missä onkin jo osa autoista. Rentoa kokkailua ja varusteita jaellaan paikallisille. Lapsille kyniä, vihkoja ja suklaata ja aikuisille leiritarvikkeita. Jaan loput ruuat, lääkkeet ja pesuaineet naisille (miehet ei ota pääsääntöisesti tavaraa vastaan). Päivän komediapätkät on paikalla kuvatut kokkiohjelmat (tätä ei pysty ilman videota selittämään ja ehkä hyvä niin :) ) ja takuuhauskat armeijan talvihatut :) Kaikilla on hauskaa, kun porukka heiluu läpät lepattaen sinisissä armeijahatuissa.. Homman kruunaa Patrollin väen muoviset viikinkikypärät kahden parimetrisen kaverin päässä! Näky on iltahämärissä nuotion loisteessa epätodellinen ja nauratta maha kipeänä. Myös paikallisia, joten aina parempi :)

Poti jakaa koulutarvikkeita ja ruuhkaksihan tuo menee 

Ruåtsin armeija osallistuu talkoisiin :)

Bambaran-kieltä en osaa sanaakaan, mutta jotenkin tuli selväksi mihin käyttöön mikäkin pesuaine ja ruokatarvike on. 


Aurinko laskee aina melko hyvällä todennäköisyydellä aina samaan ilmansuuntaan. Paitsi tänään, kun vastakkaisessa suunnassa on oranssi loimotus. Menen rallin lääkäriautolle kertomaan, että noin normaalilla retkikomuksella tuo on metsäpalo. Mitenkään ei yllätä, että järjestäjän puupäät ei usko ja sanovat, että ei meinaa mitään... Slobo tulee vastaan ja sanoo että menee tutkimaan autolla asiaa. Vartin päästä on tiedotus ja leiri pitää laittaa kokoon ja lähteä tulen alta ajelemaan yöllä pölyssä..

Kuva rallin sivulta. Kuulemma km/tunnissa etenevä pensaspalo, kuva leirin reunalta

Tästä tuli koko rallin huikein Slobo-suunnitelma.. Sovitulla radiokanavalla oli vain unkaria ja lopulta ei mitään keskustelua.. Pari tuntia ajelua naurettavassa pölyssä pimeällä.. Autoja ja pyöriä alkoi olla oikealla ja vasemmalla stopissa, koska tämä on hullua.. Parin tunnin päästä törmätään englantilaisiin ja israelilaisiin keskellä ei mitään. Porukalla päätetään jäädä yöksi parkkiin metsään, koska jatkaminen on typerää. Tosin metsä ei ole ihan kaikkein turvallisin paikka jäädä heilumaan yöllä.. Yön aikana Pete ja Lucas tulevat pyörillä samaan leiriin. Yö ja aamuyö on aika elämys. Ympärillä olevissa puissa kirkuu simpansseja ja lintuja. Aamun sarastuksessa lähden kameran kanssa metsään etsimään simpansseja, mutta ne häipyivät kauemmaksi kun aurinko nousi. Sääli, eläimiä ei ole täällä juuri näkynyt. Metsäpalo on ilmeisesti kohtuullisen suuri, koska siitä oli jo uutissakin aamulla. Paikallisille asia taitaa olla tuttu ja jotenkin muistan lukeneeni jostain että kylät on rakennettu siten, että ympärillä ei ole palavaa ja savi ei pala. Toivottavasti nähty porukka selvisi kylineen hyvin ja aamulla oltiin jo arjessa normaalisti. Ei kukaan paikallisista kovin huolissaan ollut.

Aaamu sarastaa ja simpanssit vielä huutavat puissa. Ei vain näy.. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti